Yatırımcıların Fed ve BOJ`dan beklentilerini yeniden ayarlamaları Japon yenini zayıflattı

Yatırımcıların Fed`in piyasaların beklediği gibi Mart`ta faiz indirimine başlamayacağı yönündeki değerlendirmeleri ve deprem sonrası BOJ`un negatif faiz politikasından çıkmak için biraz daha bekleyeceği tahminleri, Japon yeninin son dönemdeki düşüşünü önümüzdeki haftalarda devam ettireceği beklentilerine yol açtı.
BM yayınladığı "Dünya Ekonomik Durumu ve Görünümü 2024" raporunda Türkiye ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5,5 büyüdüğünü, ancak büyümenin 2023`te yüzde 3,5`e gerilediği tahmin ettiklerini ve 2024`te büyümenin yüzde 2,7 ile daha da düşmesini beklediklerini bildirdi. 2025 yılında ise büyümenin yüzde 3,1`e toparlanacağını tahmin etti.

Kuruluş, daha önce Türkiye ekonomisinin 2023`te yüzde 4,2, 2024 ve 2025`te yüzde 3,5 büyüyeceğini öngörüyordu.

BM, Türkiye için yaptığı değerlendirmede, "2023 yılının başlarında ülke, geniş çaplı hasara ve on binlerce kişinin ölümüne yol açan bir dizi depremle sarsılmıştır. İlk değerlendirmelerde doğrudan zararın 34 milyar dolar (Dünya Bankası, 2023) ve geniş ekonomik maliyetin 84 milyar dolar (TÜRKONFED, 2023) olduğu tahmin edilmiş, bu da o yıl için GSYH`de yaklaşık yüzde 1`lik bir kayıp anlamına gelmiştir. Ancak, daha sonra etkilerin büyük ölçüde etkilenen bölgede lokalize olduğu tespit edilmiştir. GSYH açısından, depremden etkilenen bölgelerdeki yeniden yapılanma harcamaları ekonomik faaliyetlerdeki aksamayı kısmen telafi etmiştir. Ayrıca, yılın ilk yarısında beklenenden daha güçlü seyreden iç talep ve mali teşvikler, ekonomik büyümeyi yılın başlarında açıklanan tahminlerin üzerine çıkarmıştır" dedi.
5 Ocak 2024