Singapur merkezli bir düşünce kuruluşu tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, Güneydoğu Asya`nın önümüzdeki on yıl içinde Çin`in ekonomik büyümesini ve doğrudan yabancı yatırım girişini geride bırakması muhtemel.
Rapora göre bölge, büyüyen demografik yapıdan ve küresel tedarik zincirindeki değişimden faydalanmakta.
Angsana Council, ABD`li danışmanlık şirketi Bain & Co. ve Singapurlu DBS Bank tarafından Perşembe günü yayımlanan Güneydoğu Asya`ya Bakış 2024-2034 raporunda Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam olmak üzere altı bölgesel ekonominin gayrisafi yurtiçi hasılası tahmin edildi.
Çalışmaya göre, altı kilit ekonominin GSYH`sının 2034 yılına kadar yılda ortalama %5,1 oranında artması ve Çin`in öngörülen %3,5 ila %4,5`lik büyümesini geride bırakması bekleniyor.
Raporda, Vietnam`ın %6,6, Filipinler`in yüzde %6,1 ile en hızlı büyüyen iki ülke olmaları beklenirken, altı ülke arasında en yavaş olan Singapur`da ise büyümenin %2,5 ile sınırlı kalacağı öngörüldü.
Bain`in danışman ortağı ve Angsana Konseyi`nin başkanı Charles Ormiston, bu artışı bölgenin güçlü iç büyümesine ve şirketlerin üretimlerini Çin dışında çeşitlendirmesine bağladı.
Ormiston, "Çok uluslu yatırımlar oldukça çekişmeli olacak ve ülkeler arasındaki rekabet hem işletmeler hem de tüketiciler için sonuçları iyileştirecektir" dedi.
Raporda, Çin`in en büyük ticaret ortağı olmasının yanı sıra bölgedeki en büyük yatırımcı haline gelmesinin de muhtemel olduğu kaydedildi.
Ormiston, "Sadece Batılı yatırımcılar değil, Çinli yatırımcılar da gümrük vergisi kısıtlamalarını ve güvenlik endişelerini aşmak için artık denizaşırı ülkelere taşınmak istiyor," dedi.